Prý v Pražské kotlině začíná jaro nejdříve 26.2. Letos si pospíšilo. V zahrádkách už kvete leccos. Ale přímo v přírodě?
V sobotu jsem si vyrazil od Srbska směrem na Karlštejn (do kopců). Málo známé, ale kouzelné místo. Pochopitelně s očekáváním dobrého oběda. Na malé ploše se zde tísní několik dobrých hospod a letos přibyla ještě další. Konkurence dělá divy. Zůstal jsem věrný té své. Malé, nenápadné hned v centru. Udělal jsem dobře - dršťkovka, smažená makrela s domácím bramborovým salátem, jako moučník šulánky s mákem a nefiltované pivo od Bernarda. Cena? Ta v penězích symbolická, ale jinak určitě hodně velká, nejméně kilo nadváhy.
Jaro už skutečně začalo. Viděl jsem několik čerstvě rozkvetlých podléšek, které se nemýlý a vylezou, až nastane čas. Pukly už pupence dřínu a objevily se nádherné žluté hvězdičky. Občas zavoněla i sluncem prozářená příroda.
Foto 1: Opuštěný písečňák nad Srbskem směrem ke Karlštejnu. Zajímavé místo.
Foto 2: A tady je první podléška. Zatím vykukuje nesměle. Za pár dní už to tady bude celé modré.
Foto 3: Rozpuklý dřín. Na Slovensku z jeho plodů dělají slavnou drienkovici, kterou prezident Schuster hostil své návštěvy.
Foto 4: Jeden z nejhezčích kopců v Krasu. Hezčí už je jen Doutnáč, který se schovává za ním.
(Pokračování)