Moje stanovisko k Idealistům.cz

31. červenec 2013 | 15.23 |

31.7. jsem prostřednictvím OV ČSSD Prahy 2 dostal toto sdělení:

Vážení přátelé,

toto vyjádření berte jako stanovisko Mladých sociálních demokratů na Praze 2. Bude odesláno všem členům předsednictva před zasedáním P ČSSD:

Místní klub Idealisté.cz chápe vážnost celé situace ohledně ustanovení nové vlády. Nově vytvořená garnitura pod vedením Jiřího Rusnoka nesplňuje naši představu levicové vlády. Vyjádření ministra Holcáta (zavedení nadstandardů), Balvína (seškrtání sociálních dávek), Štyse (zavedení školného) nebo angažmá ministra Fischera (netransparentní financování kampaně) je zcela v rozporu se sociálně demokratickou vizí exekutivy. Snahou sociální demokracie v uplynulých letech bylo dosažení vlastní vlády sociální spravedlnosti a solidarity. Rusnokova vláda tak nesmí být chápána jako úspěšný výsledek dosavadní snahy ČSSD.

Podporujeme postoj předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, jenž se staví k vládě, která nemá parlamentní legitimitu a vypadá spíše jako účelový projekt prezidenta republiky, velmi zdrženlivě. Bohuslav Sobotka byl zvolen na minulém sjezdu jasnou většinou a získal tak silný mandát. Jeho stanoviska proto vnímáme jako stanoviska sociální demokracie.

Patová situace v Poslanecké sněmovně jen prohlubuje politickou nestabilitu České republiky. Jediným řešením současné situace jsou předčasné volby.

K tomu uveřejňují své stanovisko:

Vyjádření Idealistů.cz chápu jako vyjádření idealistů. V reálném světě může být Rusnokova vláda dobrou "rozjezdovou" vládou pro vládu s dominantní rolí ČSSD a tak je také dle mých zkušeností vnímána veřejností. Doporučuji její podmíněnou programovou podporu. Nechápu některé manévry Slávka Sobotky, které vyvolávají v ČSSD napětí a negativně je vnímá dle mých zkušeností i veřejnost. Domnívám se, že současná doba mohla být mnohem více využita k tlaku na Rusnokovu vládu ze silných programových pozic ČSSD.

Radim Valenčík

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5