Ve středu (24.4.) za česnekem podivným

20. duben 2013 | 16.08 |

Kulinární zážitek nabízí procházka do Kinských sadů pod Petřínem. Nyní zde hojně roste česnek podivný, který má téměř stejné léčivé a chuťové vlastnosti jako česnek medvědí. Ten dostal své jméno podle toho, že po zimě svou bohatostí na vitamíny a další organismu prospěšné složky dává medvědí sílu. Vše si ověříme přímo na místě. Nechte se překvapit.

Výlet pořádá Katedra ekonomie a mezinárodních vztahů Vysoké školy finanční a správní.

Tentokrát na základě žádosti řady mých přátel, které podobná akce před třemi roky nadchla, zvu všechny zájemce, kteří se chtějí přidat - studenty, absolventy, zaměstnance VŠFS i BA, jejich kamarády (i čtyřnohé). Rovněž zvu ty, co uvažují o studiu na naší univerzitě ("ať ví, do čeho jdou"). Přijít může i kdokoli další, kdo má zájem.

Termín: středa 24.4.2012

Sraz v 16.00 na náměstí Kinských u fontány (kdysi "u tanku"), naproti Obvodnímu soudu pro Prahu 5. (Hned vedle je socha mladého Tarase Ševčenka.)

Lze se přijet tramvají 6, 9, 12, 20 nebo autobusem 176.

Projdeme bránou vlevo do svahu, podíváme se na krásný výlet na Prahu, ochutnáme česnek podivný a něco si o něm řekneme, zajdeme i k nádhernému dřevěnému kostelíku ze Zakarpatské Ukrajiny. Vše stihneme za hodinu.

Foto 1: Tady všude roste (když se dobře podíváte, tak je to např. ta zeleň pod břízkou vzadu)

Foto 2: Kolem tohoto kostelíka půjdeme

Česnek medvědí se zde přemnožil, takže si klidně můžete vzít igelitku, abyste si z něho udělali doma špenát či jinak jej využili.

Jde se i kdyby trakaře padaly! (tj. při každém počasí.)

Těším se

Doc. Radim Valenčík, CSc.

Proděkan Fakulty ekonomických studií VŠFS

Příloha: O česneku podivném

Název česnek vzbuzuje kuchyňské asociace - a právem. Celá rostlina je totiž prostoupena účinnou silicí, obsahující sirnaté uhlovodíky, dále vitamín C, fytoncidy a hořčiny. V kuchyni lze používat čerstvé listy všude tam, kde se běžně užívá pažitka či česnek.

Konzumace česneku podivného působí povzbudivě na žlázy trávicího traktu, podporuje vylučování trávicích šťáv, zvláště žluči. Omezuje růst škodlivých střevních bakterií a uklidňuje svalstvo trávicího traktu. U lidí se sedavým zaměstnáním odpomáhá od zácpy. Uvolňuje též hleny a pročišťuje plíce. Čistí krev a tkáně těla. Mimo jiné snižuje krevní tlak a obecně upravuje srdeční činnost - zlepšuje prokrvení koronárních cév a podporuje výkonnost srdce. Má též preventivní účinky proti skleróze.

Je zajímavé, že obecně vzato, zelenina a koření štiplavé chuti obvykle zbavují lidské tělo škodlivin a čistí krev. To má příznivý vliv na psychiku - člověk se pak snáze vyrovnává s různými životními událostmi. Pomáhá lidem bledým a letargickým, kteří jsou často vnitřně již bez zájmu o to co kolem nich děje, nabrat sílu a znovu žít jak nejlépe umí.

A jak přišel česnek podivný ke svému jménu? Proč je podivný? Prý proto, že že se rozrůstá pomocí milionů malých cibulek, roztroušených úplně všude. Hmmm ... to je asi pravda, ale co je na tom podivného? Mně spíše připadají podivné ty jeho květy. Někdy je tam kvítek, jindy jen pacibulky, pak zase obojí. Naprosto neukázněná kytička ... pašák, roste si, jak považuje za vhodné.

Listy česneku podivného můžete požívat syrové (klidně i jen tak žvýkat). Lze si z nich také připravit chutný špenát. Příprava je jednoduchá. Nakrájené listy se mírně podlijí osolenou vodou a pod pokličkou se podusí.

Tady jsou další informace ke stažení včetně foto:

http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesnek_medv%C4%9Bd%C3%AD

http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesnek_podivn%C3%BD

https://www.google.cz/search?q=%C4%8Desnek+podivn%C3%BD&hl=cs&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=X6pxUZCzI8bHtAa70IGACQ&sqi=2&ved=0CDgQsAQ&biw=1280&bih=892

http://kvetiny.atlasrostlin.cz/cesnek-podivny

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře