Pochoutka z houby: Pstřeňový guláš

dnes | 11.59 |
blog › 
Pochoutka z houby: Pstřeňový guláš

Pochoutka z houby: Pstřeňový guláš V Kunratickém háji se mně podařilo najít třípatrový Pstřeň dubový (lidově zvaný volský jazyk). Bylo z něj asi deset porcí guláše.

Tady je nález (vidět je jen horní patro, v průměru asi 30 cm):

Shodou okolností přímo na tomto místě jsem potkal asi před dvaceti léty profesora Petráčka, který dlouho vedl Katedru dějin ekonomických učení a vychoval na ní řadu vynikajících ekonomů – Milana Sojku, Miroslava Ševčíka, Jiřího Schwarze, Roberta Holmana a další, kteří na ni působili.

Také zde sbíral houby, už jako starý pán. Zeptal jsem se ho, zda se ještě věnuje teorii. Smál  se a odpověděl: "Já vždy dělal vše poctivě. Tak teď dělám poctivě důchodce."

Pstřeň dubový je zajímavá a chutná houba. Rozřezán na kousky vypadá jako hovězí maso. I chutí ho připomíná: 

Tak jsem z něj ten guláš udělal. Tady už se dusí. Na cibulce a se sladkou paprikou (nešetřete, lze přidat i trochu pálivé) a dalším kořením, důležité je odlehčit a ochutit rajským protlakem. Doporučuji malinko během dušení poprášit jedlou sodou, trochu to zašumí a zbaví to Pestřece trochu nakyslé chuti, více vynikne ta jeho příjemná, specifická. Možná, že by šlo Pstřeně před dušením i trochu marinovat. Vyzkouším příště.

Tady už je finální podoba před konzumací.

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 0.00 (0x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář