Pochoutka z houby: Pstřeňový guláš V Kunratickém háji se mně podařilo najít třípatrový Pstřeň dubový (lidově zvaný volský jazyk). Bylo z něj asi deset porcí guláše.
Tady je nález (vidět je jen horní patro, v průměru asi 30 cm):
Shodou okolností přímo na tomto místě jsem potkal asi před dvaceti léty profesora Petráčka, který dlouho vedl Katedru dějin ekonomických učení a vychoval na ní řadu vynikajících ekonomů – Milana Sojku, Miroslava Ševčíka, Jiřího Schwarze, Roberta Holmana a další, kteří na ni působili.
Také zde sbíral houby, už jako starý pán. Zeptal jsem se ho, zda se ještě věnuje teorii. Smál se a odpověděl: "Já vždy dělal vše poctivě. Tak teď dělám poctivě důchodce."
Pstřeň dubový je zajímavá a chutná houba. Rozřezán na kousky vypadá jako hovězí maso. I chutí ho připomíná:
Tak jsem z něj ten guláš udělal. Tady už se dusí. Na cibulce a se sladkou paprikou (nešetřete, lze přidat i trochu pálivé) a dalším kořením, důležité je odlehčit a ochutit rajským protlakem. Doporučuji malinko během dušení poprášit jedlou sodou, trochu to zašumí a zbaví to Pestřece trochu nakyslé chuti, více vynikne ta jeho příjemná, specifická. Možná, že by šlo Pstřeně před dušením i trochu marinovat. Vyzkouším příště.
Tady už je finální podoba před konzumací.